گزارش جلسه داستان خوانی 21 تیرماه

ساخت وبلاگ

گزارش جلسه داستان خوانی 

عصر روز 21 تیر ماه   یکی دیگر از جلسات نقد 4 شنبه در سرای محله داوودیه برگزار شد، که به داستان‌ و کتاب‌خوانی اختصاص داشت.

در ابتدای جلسه، حضار نخست بحثی اجمالی پیرامون کتاب «ملکوت» نوشته بهرام صادقی ( 1363-1315) داشتند. این اثر که در سال 1340 توسط انتشارات زمان منتشر شده است، کتابی است که بی گمان، علیرغم حجم کم اش، از جایگاهی ممتاز در داستان نویسی ایران برخوردار است. جدا از این اهمیت، از میان بحث دوستانِ حاضر، می‌توان به اهمیت پیشتاز بودن این اثردر بیان  دغدغه‌ها و ویژگی‌های قشر و طبقه متوسطِ شهری آن روزهای ایران اشاره کرد (از منظر جامعه شناختی)؛ ویژگی ای که هنوز هم کارکرد خود را اگر نه کاملن، اما هنوز هم دارد. از مولفه‌‌های دیگر بحثِ دوستان، می‌توان به  کارکردِ کُدها، نشانه‌های متنی، نمادها، نام گذاری شخصیت‌ها، تقسیمات کتاب، اشارات، برگرفته‌های  مستقیم و غیرمستقیم از کتب آسمانی و ویژگی‌های زبانی و نثری این داستان اشاره کرد. داستانی که گاه رمان و گاه داستان بلندش می‌نامند. و در پایان، شروع داستان ملکوت:

«در ساعت یازده شب چهارشنبهٔ آن هفته جن در آقای مودت حلول کرد.

میزان تعجب آقای مودت را پس از بروز این سانحه، با علم به اینکه چهرهٔ او بطور طبیعی همیشه متعجّب و خوشحال است، هر کس می‌تواند تخمین بزند. آقای مودت و سه نفر از دوستانش، در آن شب فرح‌بخش مهتابی، بساط خود را بر سبزه باغی چیده بود...»

بعد از ملکوت، در بخش مرور کتاب‌های خوانده شده، به کتاب «چیزهایی هست که نمی‌دانی»  پرداخته شد. کتابی حاوی زندگی و مصاحبه با 20 چهره‌ی ادبی –  هنری به انتخاب نشریه نیویورک تایمز. این کتاب که توسط «مینا حسین نژاد» ترجمه و گردآوری شده، توسط نشر مروارید در 375 ص منتشر شده. (چاپ اول پاییز 1395). مترجم در ابتدا خلاصه‌ای خواندنی از زندگی و آثاراشخاص ارائه داده و بعد از آن مصاحبه‌ای را که نیویورک ‌تایمز با نویسنده داشته را ضمیمه کرده. مصاحبه‌ها هم اکثرن جدید و مربوط به 2010 به بعد هستند. از چهره‌های مطرح در این کتاب،13  نفرشان امریکایی از جمله داکترو، شرمن الکسی، جویس کارول اوتس، آن تایلر(نویسنده و همسر «تقی مدرسی» نویسنده و روانپزشگ در گذشته‌ی ایرانی)، دایان کتین (هنرپیشه)... و 4 نفرشان انگلیسی مانند ایشی گور(ژاپنی- انگلیسی)، استینگ (خواننده سبک جاز، راک و...) و بقیه از ملیت‌های مختلف مانند:  اورهان پاموک (تُرک)، ایزابل آلنده (شیلیایی) و... هستند.

در بخش داستان‌خوانی هم  عباس باباعلی داستانی به نام «آدم برفی» را برای حاضران در جلسه خواند. این داستان از زبان جوانی روایت می‌شود که  با لباس مبدل (خرگوش) جلوی یک رستوران به تبلیغ مشغول است. در بحث پیرامون این داستان، دوستان ضمن اشاره به نثر و ساختار داستان، به بحث پیرامون:  شخصیت‌های فرعی داستان، پایان بندی، کشش، لایه‌های داستان و... پرداخته، نقطه نظرات خود را ارائه دادند.

در این جلسه  پریا نفیسی، شهناز بازگیر، نیلوفر نیکوفر، فاطمه فیروزیان، امیر قدرتی، سیروس نفیسی، و عباس باباعلی  حضور داشتند.

لازم به ذکر است که قرار شد در جلسه آینده داستان خوانی (بعد از جلسه دعوت از نویسنده)، رمان بوف کور از صادق هدایت همخوانی و بحث شود.

تهیه گزارش: عباس باباعلی

 (این نوشته دربرگیرنده بخش‌هایی از مباحث مطرح شده در جلسه از نظرگزارش‌گر است.)

نقد چهارشنبه...
ما را در سایت نقد چهارشنبه دنبال می کنید

برچسب : گزارش,جلسه,داستان,خوانی,تیرماه, نویسنده : naghde4shanbeo بازدید : 33 تاريخ : پنجشنبه 23 شهريور 1396 ساعت: 16:15